Jessie Sommarström – Årets Kock 2022, vinnaren av Gastronomiska mejerimedaljen i guld och därmed svensk mästare i professionell matlagning.
Hon är den andra kvinnan som vinner i tävlingens snart 40-åriga historia och med sin gedigna erfarenhet tog hon hem vinsten med storslam. Hon fick hela 775 poäng utav 800 möjliga!
Till vardags jobbar Jessie som kreativ ledare på Urban Deli och brinner för hållbarhet – alltid med råvarorna i centrum. Med sin matfilosofi vill hon bidra till att förändra världen och lämna över ett mer hållbart samhälle till nästa generation.
VINNARINTERVJU
Var du nervös innan tävlingen?
– Ibland känner man sig trygg och ibland känner man sig supernervös. Jag hade så mycket som jag kände att jag behövde bevisa för mig själv, så jag var jättenervös.
Hur kändes det när domarna ropade upp dig som vinnare?
– Man hamnar ju i chock, det är så mycket känslor som virvlar runt så det kändes nästan som en explosion.
Vilken är din matfilosofi?
– Jag vill att den mat jag tillagar ska vara framtagen på ett hållbart sätt och för mig är det viktigt att jag lär mig så mycket som möjligt. För ju mer kunskap man har desto mer ansvar kräver det. Jag tror att allt vi gör idag kommer ha betydelse för nästkommande generation så för mig är det viktigt att kunna lämna över så bra som möjligt och det jag kan påverka är ju mat.
Bästa matminne?
Jessies bästa matminne kommer från när hon blev bjuden på restaurang Esperato av sin man.
– Jag blev blown away och besöket förändrade mig som matlagare, berättar hon. Jag tror att det gjorde mig till en annorlunda matlagare. Det var en helt fantastisk middag!
Sayan Isaksson, som drev Esperanto, har alltid varit en förebild för Jessie och efter besöket började hon att arbeta där vilket gav henne en ny helt riktning i sin matlagning.
Vart kommer matintresset ifrån?
Jessies matintresse började hemma där hennes mamma gärna lagade vegetarisk mat från grunden. Men ofta var maträtterna ganska lika och när hon kom hem till kompisar och fick prova maträtter med andra råvaror så väcktes intresset. Hon insåg att det fanns en hel värld att utforska.
– Jag tror min nyfikenhet i kombination med upplevelsen och förståelsen för att det fanns så mycket att lära sig om mat är det som gjort att jag har sådant otroligt matintresse idag, säger Jessie.
Vilken är din favoritråvara?
– Jag har ingen favoritråvara. Det beror lite på humör, säsong och vad som finns just nu.
Vilka är dina tre favoritredskap från Global?
– Min lilla skalkniv. Jag gillar också min kockkniv från Global. Den ligger bra i handen och är lätt att underhålla. Sen gillar jag Globals skärbräda, den i sockerrör.
Vad är dina framtidsdrömmar?
– Den största drömmen jag hade – det var att vinna Årets Kock. Men det finns ju alltid ett nytt berg att bestiga. Drömmar har man ju alltid eller hur?
Hur skulle du beskriva dig själv som matlagare?
– Noggrann och jag gillar att jobba med bra råvaror. Idéerna börjar alltid med råvarorna.
Du får bjuda en valfri person på middag, död eller levande. Vem skulle du välja?
– Jag skulle absolut välja Barack Obama om det var en levande person. Skulle jag välja en person som inte längre finns här, skulle jag välja min mamma.
När Jessie tränade inför Årets kock hade hon en bild på sin mamma uppsatt på väggen. Bilden fick sedan följa med till köket under finalen och när vinnaren skulle koras – då fanns bilden på mamma med i kockmössan.
Årets Rätt 2022 är skapad av Årets Kock-vinnaren Gustav Leonhardt. Det är en vildsvinsrulle med ärtröra, saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli – perfekt för utflykten!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.