Årets Kock firar 40 år!
Hipp, hipp hurra för Årets Kock som fyller 40 år! Vi blickar tillbaka på den populära tävlingen som präglat svensk gastronomi sedan 80-talet.
40 år. Så lång tid har gått sedan SM i matlagning – Årets Kock – först såg dagens ljus, år 1983. Ett initiativ av den folkkära kockprofilen Tore Wretman, som tillsammans med Gastronomiska Akademin och branschorganisationen Svensk Mjölk grundade tävlingen i syfte att lyfta fram talangerna på den svenska restaurangscenen och höja kockyrkets status. Det är ett mål de definitivt lyckats uppfylla. Idag klassas Årets Kock som Sveriges mest prestigefyllda branschtävling och finalen i Annexet lockar hundratals åskådare varje år. Utöver branschfolk och en matglad allmänhet hittar du här även kungligheter och politiker.
Förutom ett större, globalt erkännande har Årets Kock kommit att betyda mycket för svensk gastronomi – inte minst som trendsättare. Varje år presenteras ett tema inför finalen, med särskilda råvaror eller rätter i fokus som de tävlande förpliktigar sig till. Förra året? Då stod kanapéer och lammsadel på menyn. I år däremot, är det hummer och kalv som de tävlande ska försöka imponera på juryn med.
Så vad krävs – för att vinna? Utöver en lång resa från receptkval och kvalificeringstävling till finaltävling så krävs det tid, engagemang och ofta månader av förberedelse. Kriterierna att uppfylla är många och finalen består av flera delmoment som granskas och betygsätts. Förutom smak eller presentation är metod – det vill säga hur de tävlande arbetar i sina respektive kök – en viktig punkt. Områden som metodjuryn tittar på är bland annat handlag, huvudråvara, råvaruhantering/svinn, hygien samt organisation, logistik och service.
En svår uppgift, helt klart. Men inte omöjlig. Det har hittills 37 talangfulla kockar bevisat och snart får ytterligare en lycklig kock sitt namn adderat till vinnarlistan nedanför. Christian Siberg, Desirée Jaks, Henric Herbertsson, Louise Johansson, Luqaz Ottosson, Marcus Bremdal, Markus Pettersson eller Oskar Persson – vem av de åtta finalisterna tippar du på att det blir?
40 ÅR – 37 VINNARE
Den finalist som i år kammar hem Årets Kock 2023 blir den 38:e segraren i ordningen. Siffran har sin förklaring i att tävlingen, på grund av olika skäl, ställts in vid två tillfällen.
1983: Mats Ödman
1984: Torsten Kjörling
1985: Christer Lingström
1986: Gert Klötzke
1987: Fredrik Eriksson
1988: Kristina Pettersson
1989: INSTÄLLD
1990: Roland Persson
1991: Rikard Nilsson
1992: Per Ekberg
1993: Anders Dahlbom Wettergren
1994: Patrick Blomqvist
1995: Stefan Karlsson
1996: Jonas Dahlbom
1997: INSTÄLLD
1998: Robert Nilsson
1999: Karl Ljung
2000: Michael Björklund
2001: Christian Hellberg
2002: Andreas Hedlund
2003: Magnus Lindström
2004: Markus Aujalay
2005: Stefan Eriksson
2006: Peter J Skogström
2007: Tommy Myllymäki
2008: Tom Sjöstedt
2009: Viktor Westerlind
2010: Gustav Trägårdh
2011: Tomas Diederichsen
2012: Klas Lindberg
2013: Daniel Räms
2014: Filip Fastén
2015: Thomas Sjögren
2016: Jimmi Eriksson
2017: Johan Backéus
2018: David Lundqvist
2019: Martin Moses
2020: Ludwig Tjörnemo
2021: Gustav Leonhardt
2022: Jessie Sommarström
- All inspiration
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Kocktävlingar
- Slipskola
- Skötselråd
- Knivguide