Nu lanseras Årets Rätt 2023! Det är pasta, tomatsås och svenska köttbullar – gjorda på 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. Bakom receptet står Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström.
Den ska spegla samtiden, ha ett hållbarhetstänk och representera kockens egen matlagningsfilosofi. Dessutom ska råvarorna vara lättillgängliga och rätten ska kunna tillagas såväl hemma som på restaurang. Nej, det är inte helt lätt att komma på ett recept som fyller kriterierna för Årets Rätt. För Jessie Sommarström föll valet på den svenska husmansklassikern köttbullar – men med en klimatsmart tvist.
För Årets Rätt 2023 har Jessie låtit 50/50 principen styra. I det här fallet innebär det att 50% av köttet – det vill säga blandfärsen – bytts ut mot ett mer klimatsmart alternativ, som färs gjord på svenskodlade baljväxter. På så vis har Jessie tagit den svenska nationalrätten och gjort den både nyttigare och mer hållbar.
– Vi pratar alltid om att blicka in i framtiden. Vad är framtidens mat? Ibland är det bra att ta några steg tillbaka och fundera på vad de gjorde förr i tiden som var bra. Att blanda ut kött med baljväxter är inget nytt. Med Årets Rätt vill jag bevara tänket som man har gjort i alla tider och lyfta in det i framtiden, säger Jessie.
INGREDIENSER
(4 portioner)
50/50-köttbullar
1 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
0,5 st gul lök
250 g vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
0,5 st citron, finrivet skal
1–2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1–2 msk smör, till stekning
Tomatsås
0,5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
0,5 dl vitt vin
400 g konserverade hela tomater
0,5 kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
0,5 dl rapsolja
Salt
Svartpeppar
Till servering
360 g pasta
riven lagrad prästost
0,5 kruka färsk basilika
Gör så här
Tomatsås
Finhacka löken och finriv vitlöken. Stek lök och vitlök i olivolja och smör tills allt är mjukt, utan att det får färg. Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3–4 min. Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20–30 min. Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
50/50-köttbullar
Finhacka löken. Stek den mjuk i smör och låt svalna. Blanda vegofärs och blandfärs med salt. Ta fram en ny bunke, häll i vispgrädden och vispa ner ströbrödet. Tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar. Addera ströbrödsblandningen i färsen. Forma och rulla till fina bullar och gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Stek i smör tills bullarna är genomstekta och har en fin yta. Slå på tomatsåsen och låt puttra någon minut.
Pasta
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg upp pastan på en tallrik, toppa med tomatsås och 50/50-köttbullarna. Riv över osten och toppa med basilika samt nymalen svartpeppar.
Servera!