Så hur gör du? Det har Marcus Bremdal från Svenska Kocklandslaget koll på! I vår instruktionsvideo lär han dig hantera plattfisken som ett riktigt proffs – i detta fall rödspätta.
För plattfisk har Marcus en favoritkniv som han ser till att ha nära till hands; en flexibel filékniv. Filékniven är perfekt till rödspätta eller annan mindre fisk, där du kan få ut båda filéerna i ett stycke. Kniven har ett smalt och följsamt blad som enkelt kommer åt att skära under skinnet på fisken och över ryggbenet.
Marcus börjar med att avlägsna fiskens huvud. Sedan går han in under skinnet på fisken, vid filéerna, och drar försiktigt kniven längs fiskbenet. Därefter vänder han upp filéerna och drar igenom kniven längs fiskens ryggben. På så vis får han ut båda filéer, i ett och samma drag.
För att plocka ut filéerna separat är tekniken en annan. Då går han i stället in direkt mot ryggbenet och drar igenom kniven – för att få ut en filé. Därefter upprepar han proceduren på andra sidan. Avslutningsvis putsar han till filéerna och tar bort kvarvarande skinnrester.