Vad är skillnaden mellan en kockkniv och en allkniv? Och vilka är de viktigaste modellerna i knivblocket? Lär dig detta och mycket mer i Gibrands knivguide!
Sebastian Gibrand är en riktig tävlingskock med meriter från flera professionella tävlingar. Han har varit ledare för Svenska Kocklandslaget, stått som segrare i Kockarnas kamp och representerat Sverige i den prestigefulla tävlingen Bocuse d’Or. Under alla sina gastronomiska bedrifter har Sebastian haft Globalknivarna nära till hands. Till exempel var det med hjälp av Globals flexibla filékniv som han tog hem vinsten i Kockarnas kamp.
Att välja rätt kniv för uppgiften är viktigt för en kock – men kan ibland kännas knivigt? Som hjälp har Sebastian därför satt ihop en guide, där han går igenom några populära modeller och deras användningsområden. Häng med!
Kockkniv
Kockkniven är kockens allra bästa vän. Det är en mångsidig knivmodell som du kan använda till att skära, hacka och tärna de allra flesta råvaror. I videon visar Sebastian hur du får ut det mesta av din kniv i köket.
Grönsakskniven har en rektangulär bladform. Det gör att den är särskilt lämplig för intensivt hackande och andra uppgifter som kräver bra kontroll över snitten. För den som lagar mycket vegetariskt är grönsakshackan ett måste.
Med en sågtandad brödkniv är det lätt att skiva limpor och dela frallor. Tänderna på eggen gör att kniven enkelt greppar skorpan och kan ta sig igenom brödet utan att förstöra texturen.
En liten smidig kniv som är perfekt till frukt och grönt. Antingen använder du kniven i luften till att skala, eller mot skärbrädan till att skära mindre råvaror. I videon visar Sebastian hur du använder skalkniven på bästa sätt.
Filékniven har ett långsmalt blad som gör det enkelt att filéa fisk och putsa kött. Bladet på kniven kan antingen vara styvt eller flexibelt, där det flexibla är mer följsamt och fördelaktigt när du till exempel ska ta bort skinnet på en fisk.
Gillar du att ta ut svängarna i din matlagning? Då kan det vara dags att utöka knivsamlingen. Här tipsar Sebastian om några vassa knivmodeller att ha koll på.
Bra knivar kräver bra underlag. Men vilken typ av skärbräda är värd att satsa på? Vi går igenom några modeller att välja mellan – och några att undvika.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.