Vässa slipkunskaperna med proffskocken Sebastian Gibrand! I Gibrands slipskola visar han hur du hanterar en våtslip, skärpstav och slipsten på bästa sätt.
Alla kockar gillar att jobba med vassa knivar – och en ny Globalkniv är extremt vass. Men för att den ska fortsätta prestera på samma nivå behöver du underhålla eggen på kniven. Här är det skillnad på att skärpning och slipning. Du kan fräscha upp skärpan med en skärpstav eller en våtslip, men behöver hjälp av en slipsten för att slipa om kniven.
Se filmerna nedan för att lära dig att använda de olika slipredskapen.
VÅTSLIP
Håll efter din kniv genom att skärpa den med jämna mellanrum. En våtslip passar utmärkt för det dagliga underhållet. Allt du behöver göra är att fylla knivslipen med lite vatten och dra några drag med kniven igenom de olika hjulen, så blir skärpan som ny.
Alternativet är att använda en skärpstav. Det finns skärpstavar i keramik och i diamant. Diamantstaven är grövre i modellen och används, vid behov, innan den keramiska skärpstaven. Men oftast räcker det med några drag över en keramisk stav för att få upp skärpan.
Våtslipen och skärpstaven återställer skärpan på kniven utan att egentligen avverka något stål. Men när kniven har blivit riktigt slö behöver du slipa om den för att få fram en ny egg. Du kan då välja att göra det själv med en slipsten eller lämna in kniven till en erfaren slipare. Tänk på att japanska knivar har en vinkel på 10–15 grader.
Gillar du att ta ut svängarna i din matlagning? Då kan det vara dags att utöka knivsamlingen. Här tipsar Sebastian Gibrand om några vassa knivmodeller att ha koll på.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.