Börjar din kniv bli slö? Här visar proffskocken Sebastian Gibrand hur du snabbt får upp skärpan med hjälp av en keramisk skärpstav.
Kniven är det redskap som används absolut mest i köket. Därför är det viktigt att du tar hand om din kniv ordentligt. Om kniven har blivit riktigt slö kan du behöva slipa om den med en slipsten, men oftast räcker det att dra kniven några drag över en skärpstav för att den ska bli vass igen.
Se videon eller följ stegen nedan för att lära dig att använda Globals skärpstavar.
DIAMANTSKÄRPSTAV
Global har både skärpstavar i keramik och i diamant. Diamantskärpstaven är grövre i modellen och används, vid behov, innan den keramiska skärpstaven. Den avverkar mer stål och slipar fram en ny egg.
KERAMISK SKÄRPSTAV
Om du bara vill få upp skärpan på din kniv räcker det att du använder en keramisk skärpstav. Den passar utmärkt för det dagliga underhållet.
RÄTT VINKEL
Det är viktigt att hålla kniven i rätt vinkel när du skärper. Global och andra japanska knivar har en vinkel på mellan 10 och 15 grader. Det enklaste sättet att hitta vinkeln är att sätta tummen bak på knivryggen och sedan luta eggen och tummen mot staven.
STADIG HAND
Skärp kniven genom att dra den längs med hela eggen på båda sidor av staven. Det behöver inte gå fort, hellre långsamma och säkra drag än snabba och skakiga.
Vill du veta mer om kockkniven? Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar hur du använder kniven på rätt sätt och går igenom vilka råvaror den passar för.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.