Har din kniv tappat skärpan? Med Globals våtslip blir den vass igen på nolltid. Här visar proffskocken Sebastian Gibrand hur slipen fungerar.
Det finns inget som tar kål på matlagningsglädjen lika snabbt som en slö kökskniv. Håll efter din kniv genom att skärpa och slipa den med jämna mellanrum. Om kniven har blivit riktigt slö kan du behöva slipa om den med en slipsten, men om du bara vill fräscha upp skärpan är en våtslip det smidigaste alternativet.
Se videon eller följ stegen nedan för att lära dig att använda Globals knivslip.
OLIKA SLIPHJUL
Globals våtslip har sliphjul i två olika grovlekar: ett medelgrovt (240 i kornstorlek) och ett fint (600 i kornstorlek).
FYLL MED VATTEN
Innan du använder slipen behöver du fylla den med vatten. Det gör att hjulen blir rena och förhindrar att kniven blir varm.
RÄTT VINKEL
Du behöver inte tänka på att hålla kniven i en särskild vinkel. Sliphjulen är inställda efter Global, och andra japanska knivar, som har en slipvinkel på 10–15 grader.
SKÄRPNING
Skärp kniven genom att dra bladet genom de två sliphjulen. Börja med sju till tio lätta drag i det medelgrova hjulet och avsluta med lika många i det fina.
Vill du veta mer om kockkniven? Sebastian Gibrand, en av Sveriges bästa kockar, visar hur du använder kniven på rätt sätt och går igenom vilka råvaror den passar för.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.