Ett mellanting mellan råraka och Janssons – det är Sebastian Gibrands bästa bidrag till buffébordet. Receptet är lika gott som genialiskt!
En klassisk Janssons frestelse går inte av för hackor, men ibland kan det vara trevligt med förnyelse. Varför inte prova Sebastian Gibrands råraka med anjovissmak? Du kan antingen servera rårakan som en del av en jul- eller påskbuffé eller skära upp den i snittar till mingelbordet.
INGREDIENSER
(4 portioner)
5 st fasta potatisar
Smör
Salt och peppar
Gräddfil med anjovis
1 dl gräddfil
2 tsk ansjovisspad
Tillbehör
2 st små röda steklökar
4 st ansjovisfiléer
1 msk gräslök, finskuren
Lökblommor
Dillkvistar
Gör så här
Skala och riv potatisen. Krama ur vätskan. Smält smöret i en stekpanna. Forma potatisen till en plätt och stek den ca 3–4 minuter, eller tills den blir gyllene och frasig i kanterna. Vänd och stek på andra sidan. Salta och peppra.
Lägg gräddfilen i ett kaffefilter. Låt rinna av i kylen över natten, eller i ett par timmar. Smaksätt gräddfilen med ansjovisspad.
Skala och skär steklöken i tunna skivor på mandolin. Garnera rårakan med lökskivor, ansjovis, dill, gräslök och blommor.