Att servera indiska rätter med chutney är lika viktigt som ris, naan eller raita. Testa att laga din egen med äpplen, chili och kanel.
Sommaren och höstens äpplen brukar digna från träden. Ta vara på dem genom att koka en enkel chutney som garanterat kommer att tillföra lite extra känsla av vardagslyx till en daal, tikka masala eller palak paneer. Eller varför inte ha den tillsammans med ost i en krispig toast?
INGREDIENSER
1 kg äpplen
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 dl rörsocker
2 kanelstänger
2 chili
1,5 dl äppelcidervinäger
2 tsk salt
2 tsk olja
Gör så här
Skala och skär äpplena i små bitar. Hacka chilin fint, med eller utan frön. Hacka lök och vitlök fint.
Värm upp oljan i en stor kastrull eller gryta och lägg i kanelstängerna. Lägg i lök, vitlök och chili när den börjat lukta starkt av kanel. Stek tills allt är mjukt och lägg i äpplen, socker, vinäger och salt och rör om.
Koka i cirka 30–40 minuter tills äpplena är mjuka och chutneyn har fått en krämig konsistens. Häll upp i väl rengjorda glasburkar och vänd upp och ned för att skapa ett vakuum. Förvara oöppnade burkar upprätt i rumstemperatur.