Har du mogna plommon i trädgården? Ta vara på dem genom att lägga in dem i en lag med vanilj och rom!
Som namnet antyder har romtopf sina rötter i Tyskland, Österrike men även Danmark. Den här efterrätten består av färsk frukt som läggs in i en spritig lag av rom och socker, och här gäller det verkligen att den som väntar på något gott kan få vänta länge. För att få riktigt bra resultat behöver du nämligen låta din romtopf få stå i ungefär en månad.
INGREDIENSER
(1 sats)
1 kilo plommon
50 g björnbär
500 g socker
1 vaniljstång
750 ml ljus rom
Gör så här
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda dem med sockret så att inga stora klumpar finns kvar.
Kärna ur plommonen genom att skära dem i halvor. Varva sedan plommon och björnbär med vaniljsockret i en stor, steriliserad glasburk. Fyll på med rom och låt stå i kylskåp i en månad. Servera med vaniljglass.