En extra fräsch variant på björnbärssylt. Perfekt att servera som den är eller att använda i bakverk.
Ta vara på de solmogna björnbären genom att koka en sylt på dem. Det här receptet ger de söta bären lite extra fräschör med hjälp av lime och mynta, dessutom går det lätt att dubbla om du har riktigt mycket bär. Eftersom sylten inte görs med pektin behöver den koka lite längre, men det är väl värt väntan.
INGREDIENSER
500 g björnbär
300 g socker
10 g limejuice
5 kvistar mynta
Gör så här
Lägg en assiett i frysen för att kunna säkerställa att sylten är färdigkokad senare.
Skölj bären och lägg dem i en matberedare. Blanda snabbt och försiktigt så att det fortfarande finns lite större bitar av bären. Dela och pressa limen och lägg myntakvistarna i en ostduk eller silduk och knyt ihop.
Lägg bärpurén, sockret, limesaften och duken med mynta i en stor kastrull eller sauteuse. Rör kontinuerligt på medium-hög värme så att sylten inte bränns. Skumma av sylten allt eftersom för att få en klar sylt.
Koka sylten tills den når 100 grader. Använd den frysta tallriken för att kontrollera att sylten är färdig genom att lägga en klick på den. Vänta sedan i några sekunder och dra fingret genom den. Sylten bör vara fast och dela sig utan att rinna tillbaka. Koka och testa tills sylten nått rätt konsistens.
Avlägsna duken med mynta när sylten är färdig och häll upp i rena, steriliserade glasburkar. Sätt på lock och vänd uppochned för att skapa ett vakuum i burken. Förvara sedan oöppnade burkar i rumstemperatur upprätt.