Global är starkt förknippat med Japan och japansk design. Men det finns faktiskt en svensk koppling till flera av produkterna. Här är några blågula guldkorn från sortimentet.
Flexibel filékniv
Idén och initiativet till G-30 kommer från Sverige. Internationellt säljs kniven under beteckningen ”Swedish fillet”. Kniven har ett smalt, flexibelt blad som gör att du enkelt kommer åt att skära under skinnet och runt benen på fisken. Den passar även utmärkt till att skära upp gravad lax.
STYV FILÉKNIV
G-41 har samma utformning som G-30, med skillnaden att den är försedd med ett styvt knivblad. Båda modellerna är speciellt framtagna för den nordiska marknaden och vårt sätt att filéa fisk. Knivarna går även att använda till att putsa bort senor och fett från kött. Med en filékniv slipper du svinnet.
KOCKPINCETT
Svenska kockar var länge ensamma om att använda sig av pincetter vid matlagning. Enligt sägen var det en svensk stjärnkock som kom på idén när han låg på sjukhus och fick syn på en kirurgisk pincett. Globals kockpincett är en produkt som vi i Sverige varit med och drivit fram. Du kan använda till mycket. Till exempel att vända på köttet i stekpannan, plocka upp peperonin ur burken eller ta av grönkålschipsen från plåten.
Palett
Den första paletten designades efter önskemål från Gustaf Mabrouk från Svenska konditorslandslaget. På den tiden fanns det inga redskap för konditorer i Globals sortiment. Idag finns Globals paletter i flera modeller och storlekar. En palett är det självklara redskapet vid tårtbakning och dekorering.
Skärbräda
Sist men inte minst, i sortimentet finns två sorters skärbrädor som är särskilt framtagna för den svenska marknaden. Dels en lättskött plastskärbräda och dels en stöddig variant i trä. Träskärbrädan är ett verkligt globalt samarbete. Den har sina rötter i Japan, är tillverkad i bosnisk silverek och är designad av svenske stjärnkocken Edin Dzemat.