Ris à Malta i all ära – men det finns mycket annat gott att ställa fram på dessertbordet. Linn Utbult frestar med en lyxig efterrätt, där traditionella julsmaker står i fokus.
Letar du efter idéer till julmiddagen? Låt dig inspireras av ett recept av Linn Utbult, vinnare av Hela Sverige Bakar 2018. Smaker som choklad, pepparkakskryddor, lingon, apelsin, kola och mascarponeost gör denna dessert lika ljuvlig som julig. Perfekt att servera i portionsglas!
INGREDIENSER
(6 portioner)
Pepparkakskladdkaka
100 g smör
50 g mörk choklad
2 st ägg
3 msk kakao
2 dl strösocker (alt. hälften farin och hälften socker)
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 msk pepparkakskrydda (alt. 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära och 0,5 tsk malda kryddnejlikor)
1 krm salt
Sätt ugnen på 160 grader, varmluftseffekt. Klä in en form med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Tillsätt hackad choklad och rör om tills chokladen har smält. Häll i en bunke tillsammans med de torra ingredienserna. Rör ihop med en slickepott utan att vispa in luft i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda i ca 15–18 minuter. Kakan ska vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar lite på den. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar, helst över natten. Dela kladdkakan i sockerbitsstora tärningar innan montering.
Vispa grädde, mascarpone, florsocker och eventuell citronjuice till en lättvispad konsistens. Häll i en spritspåse med rundtyll. Fyll en annan spritspåse med dulce de leche. Skala och filéa apelsinerna.
Lägg bitar av kladdkaka i botten av ett glas. Fortsätt med apelsin, dulce de leche, lingon och mascarponekräm. Garnera med mer lingon och kladdkakebitar.
Vassa bakredskap
För att lyckas med bakverken är stabila och pålitliga redskap a och o. Om du inte har upptäckt Globals skarpa baksortiment tidigare, så är det dags att göra det nu. Vi tipsar om fyra favoriter att lägga (ugns)vantarna på!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.