Piffa upp hamburgaren, pizzan eller grillmiddagen med lite karamelliserad lök. Här delar Anton Husa från Svenska Kocklandslaget med sig av sitt bästa recept.
Att göra karamelliserad lök är inte särskilt svårt, men det tar lite tid. Det är egentligen först när löken är stekt som själva karamelliseringsprocessen börjar. Vätskan kokar bort, sockret i löken omvandlas till karamell och fram träder en djup och god löksmak.
SÅ HACKAR DU LÖK
Titta gärna på Antons knivskola innan du börjar med receptet. I videon visar han hur du enklast skalar en lök och hur du får till perfekta små lökbitar. Ett nytt lifehack?
ANTONS LÖKRECEPT
INGREDIENSER
5 st gula lökar
3 msk sherryvinäger
50 g smör
1 kvist timjan
1 msk ljus sirap
1 msk rapsolja
Peppar
Salt
Gör så här
Skala och hacka löken. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Svetta löken under omrörning. Tillsätt sherryvinäger, sirap och timjan. Låt sherryn reducera bort och tillsätt smöret. Fortsätt att steka under omrörning tills löken fått en jämn, gyllenbrun färg. Smaka av med salt och peppar.