Det fina med fänkål är att alla delar går att äta, såväl dill och stjälk som skal och lameller. Matilda börjar med att plocka av fänkålsdillen för hand och lägga den åt sidan. Dillen kan du till exempel använda som topping på en sallad, fiskrätt eller hacka ner i en kall sås.
Fänkålens yttersta skal tar hon bort med hjälp av en skalare med rak egg. Skalet är lite trådigt och inte så gott att äta som det är, däremot går det jättebra att använda som smaksättare i en sås eller fond.
När skalet är borta tar Matilda fram en stor grönsakhacka. Resterande fänkål skär hon ner på tre olika sätt. Först hackar hon de yttersta lamellerna i små tärningar (brunoise), i lämplig storlek för en soppa. Därefter delar hon de andra lamellerna på mitten och skär dem i strimlor, så att de passar att ha i en sallad. Slutligen gör hon topping av den gröna stjälken genom att skära den i tunna, tunna skivor.