Kyckling passar lika bra till vardags som till fest! Här bjuder Anton Husa från Svenska Kocklandslaget på en elegant kycklingrätt som inte lämnar någon oberörd.
Testat terrin? Det är en fransk maträtt som påminner om paté, där råvaran finhackas och tillagas i en lång rulle. Anton Husa väljer att göra sin terrin på hel kyckling och servera den i skivor som en läcker, matig förrätt. Ett alternativ är att låta terrinen vara en del av en större buffé.
SÅ STYCKAR DU KYCKLING
Har du köpt hem en hel kyckling och är osäker på hur du ska stycka den? Ta hjälp av Antons instruktionsvideo! Några enkla drag med kniven är allt som krävs för att du ska få ut fina filéer i form av lår, bröst och vingar.
ANTONS KYCKLINGRECEPT
INGREDIENSER
1 hel kyckling
4 dl vispgrädde
1 st vitlök
1 st lagerblad
1 dl vitt vin
5 st svartpepparkorn
1 nypa korianderfrön
1 nypa fänkålsfrön
3 st kvistar timjan
50 g smör
Salt
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader, varmluftseffekt.
Stycka kycklingen och spara skrovet. Olja skrovet lätt och lägg på en ugnsplåt. Rosta i ugnen tills det fått en gyllenbrun färg. Ta bort skinnet.
Tärna ner ett halvt kilo bröstfilé (2 bröst på en normalstor kyckling). Ta fram en matberedare. Kyl matberedarens kniv och behållare i frysen. Mixa sedan kycklingtärningarna till en slät färs tillsammans med en nypa salt. Fortsätt mixa medan du tillsätter grädde. Lägg kycklingsmeten i kylen.
Lägg kycklinglåren, vingarna och det rostade skrovet i en stor kastrull. Tillsätt alla kryddor, vin, vitlök, lagerblad och timjan. Täck med vatten och koka i ca 30–45 minuter. Lyft ur låren och vingarna och låt svalna. Sila av vätskan från kycklingen och reducera ner till hälften. Tillsätt smör och smaka av med salt. Blanda med 2 msk av kycklingsmeten.
Lägg plastfolie på köksbänken, två ark på varandra. Klicka ut resterande kycklingsmet på folien och forma till en 0,5 cm tjock rektangel. Lägg försiktigt ut det plockade kycklinglåret i en vågrät rad, för att sedan rulla ihop allting till en rulle. Eventuellt behöver du plasta rullen ytterligare för att få den tät.
Koka rullen i en kastrull med vatten i ca 10 minuter. Kyl ner, ta bort plasten och stek den därefter i stekpanna med smör. Skär upp terrinen i bitar och servera tillsammans med kycklingskyn.