Rostade primörer + krämig hollandaise = sant! Gör som proffskocken Louise Johansson och laga en förrätt som går i vårens tecken.
Grön och vit sparris är bland det godaste som finns på våren. Här serveras sparrisen tillsammans med klassiska tillbehör i form av hollandaisesås och ramslök. Louise gravar också sparrisen en stund innan tillagning, för att verkligen maxa smaken.
Njut av vårens första grönsaker!
INGREDIENSER
Sparris (4 portioner)
250 g grön sparris
250 g vit sparris
1 tsk salt
0,5 tsk strösocker
1 msk olivolja
1 tsk chiliflakes, malna eller mortlade
1 dl färsk ramslök, strimlad
Hollandaise
350 g smör
0,5 st citron
3 st äggulor
0,5 tsk salt
evt. 2 tsk vatten
Gör så här
Sparris
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftseffekt.
Skala sparrisen och skär bort 2–3 centimeter av den nedre delen på varje sparris. Blanda sparrisen med socker och salt och grava i ca 15 minuter.
Häll av överflödig vätska. Blanda sedan sparrisen med olivolja och kryddor i en ugnssäker form. Rosta i ugnen ca 12 minuter, tills sparrisen har en gyllene färg.
Hollandaise
Smält smöret och låt svalna till en temperatur på 55 grader. Vispa äggulor, citronsaft och salt i en kastrull på låg värme till en krämig konsistens. När du är klar ska du kunna se botten av kastrullen om du drar igenom blandningen med vispen. Dra då av kastrullen från värmen. Tillsätt smör, lite i taget, under konstant vispning tills såsen tjocknar. Späd eventuellt ut såsen med lite vatten.
Servering
Varva sparris och ramslök på ett fat eller portionstallrikar. Servera tillsammans med hollandaisesåsen.