Nytt år, ny start! Vi tipsar om recept och redskap för en grönare vardag.
Skulle du vilja leva mer hållbart? Då gäller det att börja förändringen i rätt ände, närmare bestämt i köket. Klimatsmart matlagning handlar om att välja ingredienser som är gröna, närodlade och säsongsbaserade. Men också om att hantera råvarorna på rätt sätt – med väl valda redskap som håller för år av användning.
Här nedan listar vi fyra måsten för varje vegokock.
1. GRÖNSAKSHACKA
Fina råvaror förtjänar att behandlas med omsorg – oavsett om det är fågel, fisk eller grönsaker som står på menyn. För den som vill laga mer vegetariskt är en grönsakshacka ett måste. Det stora, rektangulära knivbladet ger dig perfekt kontroll över snitten. Kniven passar lika bra till att hacka lök som till att skära större råvaror såsom rotfrukter, kål och sallad.
2. SKALARE
Globals skalare är ett annat vasst verktyg. Skalaren har tre utbytbara blad, vilket ger dig möjligheten att skifta blad beroende på råvara. Välj det raka bladet till frukt, grönt och rotfrukter med hårt skal och det tandade till frukter med mjukt skal. Vill du skära grönsakerna i tunna stavar? Ja, då ska du i stället gå på det sista alternativet: juliennebladet.
3. SKALKNIV
När du fyller på skafferiet och kylen med gröna råvaror, tänk på att samtidigt se över din knivsamling. Grönsaker ska skalas, skivas, hackas, tärnas och tourneras – och då är inte en vass kökskniv nog. En liten kniv som kan uträtta stordåd är Globals tournierkniv. Kniven har ett böjt och följsamt blad, något som underlättar när du handskas med runda råvaror.
4. Serveringsbestick
Sist men inte minst – lägg lite extra kärlek på serveringen. Globals serveringsbestick i stål är lika snygga som praktiska att duka med. Det finns flera olika modeller att välja mellan, allt ifrån klassiska salladsbestick till smidiga severingstänger. Tängerna passar utmärkt till många vegetariska favoriter, såsom pastarätter och ugnsbakade rotfrukter.
Recepttips!
Hur tar du bäst vara på årets första grönsaker? Självklart genom att rosta dem. Morötter och sparris som fått gå mjuka i ugnen – och så lite smulad getost ovanpå. Är inte det magi på en tallrik, så säg?
Läs mer