Äkta japansk sushi är ett hantverk – och nigiri är inget undantag. Vi visar hur du gör de klassiska bitarna, där kuddar av ris toppas med lax eller räkor.
I Japan finns det många restauranger som specialiserar sig på just nigiri. Här blir varje bit en upplevelse och får sin en egen smak. När du gör nigiri är det viktigt med konsistensen på riskuddarna, så att du varken pressar dem för hårt eller för löst. Du kan välja topping efter egen smak – det går lika bra med fisk och skaldjur som grönsaker, omelett och svamp.
Hoppas det smakar!
Ingredienser
Nigiri (ca 16 bitar)
Sushiris
Färsk lax
Stora räkor
Wasabi
Till servering
Japansk soja
Wasabi
Gari (inlagd ingefära)
GÖR SÅ HÄR
Lax: Börja med laxen till din nigiri. Skär laxen i 3–4 mm tjocka skivor, lite på snedden (se bild). Om du använder annan fisk, såsom piggvar eller rödspätta, ska du göra skivorna ännu tunnare.
Sushiris: Forma varsamt riset till en liten kudde i handen. Fukta handen med vatten mellan varje sushibit för att undvika att riskornen klibbar fast.
Wasabi: Lägg lite wasabi på riskudden.
Nigiri: Placera en bit lax eller räka på riskudden. Forma sushibiten med fingrarna för att säkerhetsställa att alla riskorn sitter fast.