Årets Kock 2021? Det kan stjärnskottet Gustav Leonhardt stolt titulera sig som. I höstas kammade han nämligen hem segern i SM i matlagning – på första försöket!
Den 16 september avgjordes tävlingen Årets Kock. Efter en lång finaldag stod det klart att det var den 25-åriga debutanten Gustav Leonard som fick inta platsen längst upp på prispallen. En pallplats som vanligtvis tillfaller tävlande först efter andra, tredje eller fjärde försöket. Om ens det. Och kanske är det just det som gör att Gustav fortfarande känns märkbart förvånad, när vi träffar honom i vårt Showroom i Torslanda.
– Jag vaknar fortfarande upp på nätterna och tänker ”är det sant?!” Det slår en ibland – shit, jag gjorde det faktiskt. Vad sjukt.
Förvånande för juryn, det var det däremot inte. Den unga kocken, som till vardags arbetar på Michelinkrogen Agrikultur i Stockholm, gjorde succé bland både juryordförande Tommy Myllymäki och resterande domare. Alla var mäkta imponerade över Leonhardts jämna kvalitet i rätterna.
Och smakliga stordåd, det kan vi minst sagt säga att det bjöds på. Bland vinnarrätterna fanns bland annat en smörad löksoppa med ragu, serverad med stekt beignet, karamelliserad lök och lakrits. Dessutom bjöds det på grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta samt en tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin. En vinnande meny, med andra ord, som gjorde att Gustav Leonhardt fick ta över titeln Årets Kock efter fjolårets vinnare Ludwig Tjörnemo.
VINNARINTERVJU
Hur kändes det när domarna ropade upp dig som vinnare?
– Jo, men jag var ganska förvånad ändå. Jag hade inte riktigt räknat med vinsten – i år. Så paff, det är väl ett bra ord.
Var du nervös innan tävlingen?
– Nej… jag har aldrig varit så här lugn någonsin under en tävling. Tidigare har jag varit lite stressad och nervös. Men inte nu. Nu sov jag som en gris kvällen innan. Jag var lugn.
Vart kommer matintresset ifrån?
– Matintresset kommer nog ifrån att vi lagat mat under hela min uppväxt. Jag är uppvuxen med fyra bröder ute på landet och där lagade vi mat varenda dag – frukost, lunch och middag. Där vi bodde fanns det till exempel ingen köpepizza eller så, utan då blev det att vi gjorde egen pizza. Vi hade inga färdiga såser utan i stället gjorde vi såser själva. Eller ja, ”bea” på pulver, det hade vi. Det var ingen som kunde göra en bearnaisesås när jag var liten. Men det kan vi nu.
Vilken är din favoritråvara?
– Hmm.. svårt. Men jag gillar vildsvin väldigt mycket. Jag hade väldigt tur med råvarorna i tävlingen då både vildsvin och gul lök är två favoritråvaror.
Vilken är din matfilosofi?
– Matfilosofi… det är en ganska svår fråga skulle jag säga. Jag har nog inte riktigt hittat min matfilosofi men jag är väl där snart, förhoppningsvis. Det är väl det man ska försöka ta reda på.
Vart får du din inspiration ifrån?
–Inspirationen kommer ganska mycket från mathantverket, hur man får fram det naturliga i produkter och inte det här ”stela” eller ”stiffa” som varit trendigt tidigare.
Dina tre ”måsten” i köket?
– Grapefruktskeden, kniven och stekpannan.
Vad har du för framtidsplaner?
– Framtidsplanen är nog att fortsätta tävla och att ja… lära mig mer om matlagning. Tävla i Bocuse d'or – det ska jag ju. Det är intagning om två år och då ska jag i alla fall vara där och söka in.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.