Årets Kock 2023 heter Desirée Jaks! Efter en spännande final tog 28-åringen, som till vardags arbetar på Restaurang Spesso i Stockholm, över titeln efter Jessie Sommarström.
2023 års upplaga av Årets Kock hölls på Annexet i Stockholm. Det var den 19 oktober som åtta av Sveriges främsta kockar vässade knivarna och gjorde upp om vinsten. Bland annat fick de i uppgift att ta fram rätter på kall och varm hummer samt rensadel. Nytt för i år var momentet ”koka soppa på en spik”, där deltagarna fick skapa en rätt utifrån valfria råvaror för max 300 kr.
Efter en lång finaldag stod det klart vilka kockar som hade presenterat bäst. Bronsmedaljen gick till Oskar Persson, silvret till Henric Herbertsson och ny mästare i svensk matlagning blev Desirée Jaks.
– Det är en slags klapp på axeln. Jag kan lite ändå. Man sträcker på ryggen. Även om jag inte helt har landat i vinsten ännu, berättar Desirée när vi träffar henne i Stockholm för vår intervju.
Det var första gången som Desirée ställde upp i Årets Kock, men tävlat och vunnit har hon gjort förut. I mars 2018 vann hon tävlingen Nordic Young Chef. Hon har dessutom varit med i Juniorkocklandslaget, Stockholm Culinary Team och är idag medlem i Svenska Kocklandslaget.
VINNARINTERVJU
Vad betyder vinsten i Årets Kock för dig?
– Jag skulle säga att den öppnar upp extremt många dörrar. Den ger mig slagkraft i vad jag kan få igenom och förbättra i branschen. Och det är något jag brinner för. Att göra den mer hållbar. Det finns något fantastiskt i restaurangbranschen – och jag vill visa upp det också. Det är ett yrke för livet.
Hur är det att tävla individuellt jämfört med att tävla i lag?
– Det är ganska stor skillnad på att tävla själv och att tävla i lag. Man har alltid en trygghet i ett lag. Om jag snubblar är det någon som fångar mig. Det är mer som på jobbet, man strävar mot något tillsammans. Det är också lättare att bli nöjd med sin prestation. När man tävlar individuellt är det ens egna demoner som jagar en. Man måste lita mer på sig själv.
Vilket är ditt bästa matminne?
– Matminnen för mig är mycket barndom. Jag är uppväxt i Polen på landet med mormor. Många matminnen kommer därifrån. När man odlade egna grönsaker som man kunde ta direkt från plantan och äta. När vi tillagade saker tillsammans. Mina första dagar i köket på Agrikultur är också ett matminne. På något sätt förflyttades jag tillbaka till barndomen när jag smakade på maten där. Filosofin som låg bakom och smakerna – mycket vedugn, grönsaker, lagad mat… Jag tror att det var därför jag arbetade där så länge.
Och din bästa råvara?
– Svamp. Det skulle jag säga är min favoritråvara. Den har en väldigt komplex smak och går att jämföra med (animaliskt) protein. Svamp kan ge samma känsla, konsistens och djupa smak. Mycket umami! Det finns också extremt många olika varianter – allt från odlad till vildsvamp. Det älskar jag! Jag tror det ligger i mitt polska arv också. Där är svamp viktigt.
Vilka är dina tre favoritredskap från Global?
– Vinklad palett. Den är jättebehändig. Skeden – jättebra smaksked! Och så den lilla tandade kniven. Det är min kronärtskockskniv. Den har jag haft i flera år och den tycker jag om.
Vilken är din matfilosofi?
– Något som är viktigt för mig är hållbarhet. Och då menar jag på alla plan – inte bara på tallriken. Att jobba hållbart när det gäller producenter och bönder, jobba i säsong och med fokus på grönsaker. Jag personligen älskar grönsaker och tycker att det blir en större variation på rätterna. Sen använder jag gärna protein som en smaksättning. Där någonstans tror jag att min matfilosofi håller på och växer fram.
Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
– Ofta brukar jag säga att jag inte planerar så långt framåt, men drömmar har jag många. Bland annat att öppna en egen krog, där jag får jobba mycket med hållbarhet. Jag vill öppna en pub med min man, för att hylla hans engelska arv. Flytta ut på landet – hus och trädgård. Det är väl mina närmsta drömmar. En annan dröm, som inte är personlig, är att få jobba mycket med restaurangbranschen. Att jobba med yngre generationer och se till att vi – om 10 år – har bra arbetsvillkor och personal som stannar för livet. Det vore en dröm!
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.