Sugen på något sött? Testa att göra en efterrätt med brasilianskt tema! Här bjuder hemmakocken Marie Weidlich på sitt bästa recept.
Ingen middag är fulländad utan ett sött avslut – och i Brasilien innebär det ofta en efterrätt med tropisk frukt. Nedan delar hemmakocken Marie Weidlich med sig av ett recept på banankaka med passionsfruktsmousse. Det är en lättlagad dessert som är perfekt att servera tillsammans med huvudrätten kyckling och polenta.
INGREDIENSER
Banankaka
3 mogna bananer, mosade
2 ägg
100 g smör
125 g socker
225 g mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 g bikarbonat
1 skvätt rom
2 msk jordnötssmör
Mörk choklad, hackad
Jordnötter, hackad
Passionsfruktsmousse
5 passionsfrukter
1 burk crème fraiche
1 burk kondenserad mjölk
1 gelatinblad
Gör så här
Banankaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst i en bunke. Blanda alla torra ingredienserna i en annan bunke. Knäck i äggen i smörsmeten. Fortsätt med bananerna, de torra ingredienserna, rom och jordnötssmör. Rör runt. Avsluta med choklad och jordnötter.
Häll i smeten i en ugnsform. Grädda kakan mitt i ugnen 30–45 minuter. Låt svalna i formen.
Passionsfruktsmousse
Dela passionsfrukterna och sila bort kärnorna. Spara kärnor och juice.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min. Vispa undertiden crème fraiche och kondenserad mjölk till en krämig konsistens.
Krama ur vätskan ur gelatinbladet. Blanda gelatinet med passionsfruktsjuice och tillsätt sedan i crème fraiche-blandningen. Rör runt.
Dekorera moussen med passionsfruktskärnor. Låt svalna i kylen innan servering, ca 30 minuter.
Global GOES GLOBAL
Globalkniven lyfter matlagningen. Nu vill vi lyfta matlagarna. I vår nya receptserie ”Global goes global” hyllar vi hemmakockar från olika delar av världen genom att låta dem laga upp sina favoritrecept. Vill du testa nya smaksättningar, tekniker och utmana dig själv i köket? Häng med på vår gastronomiska jorden-runt-resa!
|