Vill du lära dig att laga brasiliansk mat? Här är ett väldoftande recept med inspiration och smaker från södra Brasilien. Bakom receptet står hemmakocken Marie Weidlich.
Brasilien har mycket att erbjuda – inte minst när det kommer till mat. Det är stor skillnad på rätterna i norra och södra Brasilien. Det beror dels på att klimatet skiljer sig, dels på att olika folkgrupper har satt sin prägel på matkulturen. Södra Brasilien, som den här rätten kommer ifrån, är känt för sin rustika matlagning. Inte sällan hittar vi italienska ingredienser i rätterna, som en följd av att många italienare flyttade hit under och efter Andra världskriget.
Sugen på dessert? Missa inte Maries banankaka med passionsfruktsmousse!
MARIE WEIDLICH
Marie Weidlich föddes i Rio Grande do Sul som är Brasiliens sydligaste delstat. Efter att ha mellanlandat tio år i London bor hon nu med sin svenska man och deras gemensamma son i Alingsås. Till vardags arbetar Marie med digital marknadsföring med inriktning mot startups.
Varför tomatkyckling med polentapuré?
– Det är min favoriträtt. Jag växte upp hos min italienska mormor och jag älskade när hon lagade kyckling och polenta. Hon gjorde en lite mer rustik variant, men smakerna är samma.
MARIES favoritrecept
INGREDIENSER
(4 portioner)
Kyckling
4 kycklingbröstfiléer
1 gul lök, hackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
3 stora tomater, hackade
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
Färsk basilika (valfritt)
Polentapuré
5 dl mjölk
350 g polentamjöl
1 st vitlök
Lagerblad
1 tärning kycklingbuljong
2 msk mascarpone
Riven parmesan
Torkad basilika (valfritt)
Till servering
Färsk basilika
Riven parmesan
Vintips!
Ultreia Saint Jacques Raul Perez, 2018 (Nr 93396).
Gör så här
Kyckling
Putsa kycklingbrösten och krydda dem med salt och peppar.
Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök. När löken börjar att få färg, lägg i kycklingbrösten. Stek tills kycklingen är gyllenbrun på båda sidor, sänk därefter värmen. Tillsätt hackade tomater och rör om ordentligt. Fortsätt med tomatpuré. Smaka av med önskade kryddor, förslagsvis färsk basilika.
Polentapuré
Häll upp mjölk i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vitlök, kycklingbuljong och lagerblad och värm upp kastrullen. Ta bort vitlöken och lagerbladen precis innan det börjar att koka. Tillsätt polenta under omrörning. När konsistensen börjar att bli krämig, tillsätt mascarpone och eventuella kryddor. Avsluta med riven parmesan.
Servering
Bygg upp rätten enligt bild med polentapuré i botten och kyckling ovanpå. Toppa med riven parmesan och färsk basilika.
Global GOES GLOBAL
Globalkniven lyfter matlagningen. Nu vill vi lyfta matlagarna. I vår nya receptserie ”Global goes global” hyllar vi hemmakockar från olika delar av världen genom att låta dem laga upp sina favoritrecept. Vill du testa nya smaksättningar, tekniker och utmana dig själv i köket? Häng med på vår gastronomiska jorden-runt-resa!
|