Lär dig att laga turkisk mat hemma! De här köttfärsfyllda knytena är populära över hela Turkiet och passar att äta som snacks, förrätt eller som en del av en större buffé.
Içli köfte är Turkiets svar på kroppkakor eller dumplings. Det är knyten som görs av en matig deg och som fylls med kött, lök och kryddor. Här använder du köttfärsfyllning och gör degen av bulgur och semolina som är vanliga ingredienser i det turkiska köket. Knytena friteras innan servering, vilket gör dem extra frasiga och goda. Testa att laga hemmakocken Aynurs recept och se vad du tycker!
AYNUR SÖZEN
Aynur är född i sydöstra Turkiet, men har bott många år i Istanbul. Hon är utbildad maskiningenjör och har arbetat i bilindustrin. 2020 flyttade hon till Torslanda på grund av sin mans jobb och studerar just nu svenska.
Varför Içli köfte?
– Jag bad en vän till familjen om tips på vad jag skulle laga. Han är en känd kock i Turkiet och han föreslog den här rätten. Jag gillar den mycket och lärde mig att laga den av min mamma. Den kommer från mina hemtrakter.
AynurS favoritrecept
INGREDIENSER
(4 portioner)
Deg
4,5 dl bulgurvete
2,5 dl semolina (krossat durumvete)
7 dl varmt vatten
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
6 msk vetemjöl
1 st ägg
1 msk chilipulver
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
Fyllning
500 g köttfärs
4 st gula lökar
2 tsk salt
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
10 st persiljestjälkar
1 valnöt, grovhackad
200 g smör
Övrigt
Olja, till fritering
1 st citron, i klyftor
1 knippe persilja
Salladsblad
Gör så här
Häll bulgur och semolina i en gryta. Häll över det varma vattnet, sätt på ett lock och låt stå ca 30 minuter.
Hacka lök och persilja och lägg åt sidan.
Bryn köttfärs i en stekpanna med smör. Häll i ett halvt glas vatten och stek tills vattnet har kokat bort. Tillsätt löken och fortsätt att steka. När löken har fått färg, tillsätt salt och övriga kryddor. Lägg i den hackade valnöten och ta av pannan från värmen. Avsluta med persilja och rör om en sista gång. Lägg fyllningen i en skål och låt svalna.
Fortsätt med bulgurdegen. Tillsätt olivolja, tomatpuré, mjöl, ägg och kryddor. Knåda degen i ca 15 minuter, tills den får en seg konsistens. Samla ihop degen och lägg en fuktig handduk över. Låt vila i 30 minuter.
Dela upp degen i matskedsstora knyten och forma dem till ägg. Använd tummen eller pekfingret för att trycka ut en grop i degknytet. Fyll gropen med köttfärsblandning och täck igen. Se till att fyllningen är helt täckt av deg. Dra försiktigt ut ändarna på knytena, så att de blir spetsiga.
Fritera alla knyten tills de får en gyllenbrun färg. Låt svalna. Servera på en tallrik tillsammans med salladsblad, citronklyftor och hackad persilja.
Global GOES GLOBAL
Globalkniven lyfter matlagningen. Nu vill vi lyfta matlagarna. I vår nya receptserie ”Global goes global” hyllar vi hemmakockar från olika delar av världen genom att låta dem laga upp sina favoritrecept. Vill du testa nya smaksättningar, tekniker och utmana dig själv i köket? Häng med på vår gastronomiska jorden-runt-resa!
|