Lär dig att laga lamm på isländskt vis! Här delar hemmakocken Tobias Petursson med sig av sitt familjerecept.
Isländsk mat är mer än bara torkad fisk och surhaj. Till exempel är lammköttet känt för att hålla en i särklass hög kvalitet, mycket tack vare att de isländska fåren rör sig fritt ute i naturen. I Tobias Peturssons familj har lammstek varit en stående favorit på söndagarna. Tillbehören har skiftat lite grann genom åren, men lammreceptet som de har utgått ifrån har alltid varit detsamma.
Tobias Petursson
Tobias är en nyutexaminerad mäklare som jobbar på Erik Olssons Fastighetsförmedling. Han är född och uppvuxen i Göteborg, men hans pappa och hela familjen på pappas sida kommer från Island.
Varför isländsk lammstek?
– Det är en av mina favoriträtter. På Island är det vanligt att bjuda på lammstek på finare middagar. Jag förknippar rätten mycket med farmor. Det är hennes recept från början, som sedan har förts vidare till pappa och till mig.
TOBIAS favoritrecept
INGREDIENSER
(8 portioner)
Lammstek
2 kg isländsk lammstek med ben
1,5 tsk salt
1 tsk peppar
3 vitlöksklyftor
0,5 st kruka färsk rosmarin
0,5 st kruka färsk timjan
0,5 st citron, saft
0,5 msk olja
Smör till stekning
Karamelliserad potatis
1 kg potatis
200 g strösocker
50 g smör
Havssalt
Gräddsås
25 g smör
0,5 tärning köttbuljong
2,5 dl grädde
0,5 burk (70 g) Cantadou 4 peppar
Gör så här
Lammstek
Sätt ugnen på 120 grader.
Hacka rosmarin och timjan. Pressa citron. Rör ihop i en skål tillsammans med olja. Pressa i en vitlöksklyfta. Salta, peppra och rör om ordentligt.
Skiva resterande vitlök. Gör snitt i köttet och stoppa in vitlöken.
Gnid in lammsteken med marinad. Bryn sedan köttet i en stekpanna med smör. Se till att alla sidor får fin färg.
Ställ in steken i ugnen. Baka tills köttet har en innertemperatur på 58 grader. Ta ut och vira in i folie. Låt köttet vila i minst 5 minuter innan du skär upp och serverar.
Karamelliserad potatis
Koka potatisen, skala och låt svalna över natten.
Hetta upp en stor stekpanna till medeltemperatur. Smält sockret långsamt, tills du har en fin ljusbrun karamell. Tillsätt smör. Låt smöret smälta och bli brynt medan du rör om i pannan.
Lägg i potatisen i pannan. Tillsätt lite havssalt. Vänd runt potatisarna tills karamellen är upplöst och ligger som ett fint täcke runt potatisarna. Om karamellen är tunn, fortsätt att karamellisera potatisen tills ännu mer vatten förångas.
Gräddsås
Smält smöret i en kastrull. Smula i buljongtärningen och häll i grädden. Tillsätt osten och låt smälta.
Servera steken tillsammans med potatis, gräddsås och gärna några färska eller kokta grönsaker vid sidan av.
Global GOES GLOBAL
Globalkniven lyfter matlagningen. Nu vill vi lyfta matlagarna. I vår nya receptserie ”Global goes global” hyllar vi hemmakockar från olika delar av världen genom att låta dem laga upp sina favoritrecept. Vill du testa nya smaksättningar, tekniker och utmana dig själv i köket? Häng med på vår gastronomiska jorden-runt-resa!
|