Anton Husa tycker att fler borde våga ge sig på att köpa hel kyckling. Det är både trevligare för smaklökarna och för plånboken. Dessutom är kyckling en fågel som är förhållandevis lätt att stycka, förutsatt att du använder rätt kniv och vet var någonstans du ska sätta den. Några enkla drag är allt som krävs för att du ska få ut fina styckdetaljer i form av bröst, lår och vingar.
Antons bästa kycklingkniv är en flexibel filékniv. Kniven är mycket följsam, vilket gör att du kommer åt att skära runt ben och knotor på ett smidigt sätt. Anton arbetar hela tiden med kniven mot benen, men han skär aldrig direkt i dem. Om du exempelvis ska kapa revbenen på kycklingen är det bättre att välja en smidd kockkniv eller någon annan slitstark knivmodell. Anton låter även de styckade bitarna sitta kvar på benet, för att köttet ska förbli saftigt.
Vill du servera sås till din kyckling? Ett tips är att spara och rosta skrovet, så kan du använda det som bas i en hemgjord kycklingfond.