Syrliga rabarber, krämig färskostgrädde och brynt smör – Ludwig Tjörnemos mandelkaka bjuder på säsongens absolut bästa smaker. Här har vi en ljuvlig dessert som inte går av för hackor!
INGREDIENSER
Mandelkaka
100 g florsocker
3 st äggvitor
40 g mandelmjöl
40 g vetemjöl
100 g brynt smör
2 st citroner, skal
Rabarberkompott
3 st rabarberstänger
1,5 dl socker
3 dl vitt vin
3 dl rabarbermust (alternativt sockerdricka)
2 msk kardemumma, hel
0,5 st vaniljstång
1 st citron, saft
Färskostgrädde
1 dl grädde
1 dl färskost
1 tsk socker
1 st citron, saft
Gör så här
Mandelkaka
Vispa äggvitan och florsockret till marängen poröst. Häll försiktigt i brynt smör. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och citronskal i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna i marängen. Rör om och blanda väl. Häll upp smeten i en ugnssäker form. Baka på 180 grader i ca 10 min. Ta ut och låt svalna.
Rabarberkompott
Skala och tärna rabarberna i mindre bitar. Koka upp socker, vin, rabarbermust, kardemumma, vaniljstång och citron i en kastrull. Tillsätt rabarber och låt koka ca 4 min, tills rabarben börjat mjukna. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.
Färskostgrädde
Samla ingredienserna i en bunke. Vispa tills grädden är fluffig.
Skär en bit mandelkaka och lägg i en glasburk. Toppa med rabarberkompott och färskostgrädde. Garnera med tärnade rabarber och hackad mandel. Servera!