Lyx på ett fat! Proffskocken Louise Johansson bjuder på ett läckert ostronrecept med ponzu och gröna jordgubbar.
Ostron är en av våra lyxigaste råvaror – och samtidigt en vattendelare när det kommer till smak. Här är ett recept som är lätt att tycka om oavsett vilken sida du står på. Testa gärna att byta ut jordgubbarna mot någon annan syrlig favorit som är i säsong, till exempel havtorn, citrus, rabarber eller tomat.
Bon Appétit!
INGREDIENSER
(4 portioner)
8 st svenska ostron, Crassostrea gigas
4 st omogna gröna jordgubbar (alt. havtorn, citrus, rabarber eller tomat)
Jordgubbsponzu
150 g frysta jordgubbar (alt. havtorn, citrus, rabarber eller tomat)
0,5 dl vit soja
2 msk mirin (japanskt, sött risvin)
1 tsk citronjuice
Gör så här
Börja med ponzun. Sätt ugnen på 80 grader.
Lägg jordgubbarna i en liten, ugnssäker form. Täck över med plastfolie. Värm i ugnen i ca 45 minuter. Sila av.
Blanda jordgubbssaft, soja, mirin och citronjuice.
Servering
Skiva de gröna jordgubbarna tunt på mandolin. Öppna ostronen och häll ca 1 tsk jordgubbsponzu på varje ostron. Garnera med jordgubbsskivorna. Klart!