Paella Mixta på traditionellt vis! Med sin läckra kombination av krämigt saffransris, färska skaldjur, kyckling och het chorizo bjuder hemmakocken Robin Fajardo på Spaniens bästa smaker. Samlade, tillagade och serverade i en och samma panna.
Få maträtter är så starkt förknippade med det spanska köket som paellan. En saffranskryddad risrätt gjord på skaldjur, höns och/eller kyckling och som traditionsenligt serveras i en stor panna – gärna tillsammans med en bit vitt bröd. Den klassiska paellan har sitt ursprung i Valenciaregionen i östra Spanien, där den går under namnet Paella Valenciana. Det är även härifrån själva namnet Paella härstammar; ifrån valencianskans ord för det stekkärl som rätten normalt tillreds i.
Förutom den valencianska klassikern finns flera andra, minst lika populära, paellavarianter för spanjorerna att sätta tänderna i. En sådan är Paella Mixta som är hemmakocken Robin Fajardos personliga favorit. Ett måste att testa, om du frågar oss!
ROBIN FAJARDO
Robin är född och uppvuxen i Stockholm men har sina rötter i Spanien, närmare bestämt i Granada och Palma de Mallorca. Han är utbildad musikalartist på Balettakademin i Göteborg och jobbar sedan något år tillbaka som restaurangchef för karaokebaren Sing Sing.
Varför Paella?
– Min farmor gjorde ofta paella när jag var mindre, så det är nog därför. Hon bor i bergen i Granada och brukade alltid tillaga den i ett stort stekkärl, över öppen eld. Jag tyckte det var så härligt hur jag och mina kusiner sedan samlades runt den och åt tillsammans.
ROBINS favoritrecept
INGREDIENSER
(4 portioner)
Paella Mixta
3 dl ris
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
1 dl ärtor
1 hönsbuljongtärning
1 dl matlagningsvin
2 msk hackad persilja, färsk
1 citron
250 g chorizo
100 g räkor
1 tsk pimenton (spansk krydda)
0,5 g saffran
9 dl vatten
3 msk olivolja
Övrigt
Baguette
2 kräftor till garnering
Gör så här
Hacka vitlök och gul lök fint. Stek i en panna tillsammans med olivolja.
Tillsätt därefter saffran, vin, 2 dl vatten, buljongtärning, ärtor och ris. Låt koka i cirka 25 min. Tillsätt därefter resten av vattnet vid behov, under tidens gång.
Hacka korven, paprikan och halva mängden av persiljan cirka fem minuter innan riset är klart. Tillsätt salt, peppar och pimenton i riset. När riset börjar bli klart tillsätter du den hackade korven, paprikan och persiljan. Rör om.
Skär citronen i klyftor och placera ovanpå. Addera resten av persiljan och servera i pannan med kräftorna på toppen.
Buen Provecho!
Global GOES GLOBAL
Globalkniven lyfter matlagningen. Nu vill vi lyfta matlagarna. I vår nya receptserie ”Global goes global” hyllar vi hemmakockar från olika delar av världen genom att låta dem laga upp sina favoritrecept. Vill du testa nya smaksättningar, tekniker och utmana dig själv i köket? Häng med på vår gastronomiska jorden-runt-resa!
|