Bjud på middag med Balkantema! Här är en härlig rätt som kommer att gå hem hos både stora och små middagsgäster.
Rätter med paprika är populärt på Balkanhalvön – inte minst i Nordmakedonien. Det lilla landet ligger långt söderut och har ett förhållandevis varmt klimat, vilket skapar goda förutsättningar för odling av grönsaker. Hemmakocken Villiam Kotevski tycker att de röda paprikorna gör sig absolut bäst i fylld form. Testa att laga hans familjerecept!
VILLIAM KOTEVSKI
Villiam är född och uppvuxen i Göteborg och studerar just nu sälj och marknadsföring på IHM Business school. Villiams släkt på båda sidor kommer från Nordmakedonien, där han också brukade spendera somrarna som barn.
Varför Polneti piperki?
– Det är en rätt som jag har ätit väldigt mycket i mina dagar. Den är väldigt god och du kan laga den året om. Det som gör att den påminner mig om Makedonien är de stora, röda paprikorna som används i många olika rätter där.
VILLIAMS favoritrecept
INGREDIENSER
(4 portioner)
ca 10 st röda paprikor
3–4 st tomater
ca 1 kg köttfärs
2 st gula lökar
1 st solovitlök
Salt
Svartpeppar
2 msk vegeta (kryddblandning)
ca 2 dl grötris
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
Matolja, till stekning
Gör så här
Skär runt stjälken på paprikan så att det bildas en rund öppning. Kärna ur den. Gör sedan likadant med samtliga paprikor. Gör 10 stycken klyftor av tomaterna, som du kan använda som lock till paprikorna.
Häll lite matolja i en stekpanna. Finhacka lök och vitlök och stek upp. Lägg i köttfärsen. Tillsätt salt, peppar, vegeta och paprikapulver. När köttfärsen är färdigstekt, tillsätt okokt ris och tomatpuré. Rör om ordentligt och låt sedan fyllningen svalna.
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll paprikorna med köttfärs och stäng med tomatklyftor. Lägg paprikorna tätt intill varandra i en ugnsform. Häll i vatten, så att paprikorna täcks till en tredjedel. Baka i ugnen ca 1 timme. Vänd på paprikorna när de börjar att få lite yta, så att de får färg överallt.
Servera med fetaost och färskt vitt bröd.
Global GOES GLOBAL
Globalkniven lyfter matlagningen. Nu vill vi lyfta matlagarna. I vår nya receptserie ”Global goes global” hyllar vi hemmakockar från olika delar av världen genom att låta dem laga upp sina favoritrecept. Vill du testa nya smaksättningar, tekniker och utmana dig själv i köket? Häng med på vår gastronomiska jorden-runt-resa!
|