Lägg inte lök på laxen – fänkål är en betydligt bättre smakkompis! Här delar proffskocken Matilda Ewaldh med sig av ett härligt recept på temat.
Fänkål är, med sin krispighet och milda smak av lakrits, ett perfekt sällskap till lax i alla former. Nedan bjuder Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget på en rimmad, marinerad laxfilé som serveras tillsammans med fänkålscrudité och sojaemulsion. Ett måste att testa!
SÅ SKÄR DU FÄNKÅL
Är du grön på fänkål? Då kan det vara svårt att veta hur du ska skära upp den och vilka delar som kan användas till vad. I videon delar därför Matilda med sig av sina bästa tips.
MATILDAS RECEPTTIPS
INGREDIENSER
(ca 10 portioner)
Sojaemulsion
3 st ägg
2 msk japansk soja
1 msk dijonsenap
1–2 msk champagnevinäger
4–5 dl rapsolja
2 msk sesamolja
Salt
Lax – rimlag
1 kg laxsida
2 l vatten
200 g salt
Lax – marinad
1 st röd chili
50 g ingefära
0,5 dl sesamfrön (svarta och vita)
4 dl japansk soja
2 dl olivolja
1 msk chiliflakes
1 msk socker
2 msk flytande honung
Salt
Peppar
Fänkålscrudité
2 st fänkål
1 st blomkål
1 st broccoli
1 dl champagnevinäger
2 dl socker
2 dl vatten
1 msk anisfrön
Olivolja
Flingsalt
Gör så här
Sojaemulsion
Mixa ägg, salt, soja, vinäger och dijonsenap. Häll i rapsolja, lite i taget, tills emulsionen börjar att tjockna. Tillsätt sesamolja. Smaka av med mer vinäger och salt.
Lax
Finhacka chili och skala ingefära. Riv sedan ner ingefäran i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna till marinaden och rör runt.
Lös upp salt i vatten. Lägg ner laxen i vattnet ca 20 minuter. Ta upp och torka av. Skär upp i 10 portionsbitar. Sota laxbitarna i en het stekpanna på alla sidor. Lägg sedan laxen i marinaden.
Fänkålscrudité
Koka upp vinäger, socker, vatten och anis. Skiva fänkålen tunt. Häll över den kokande lagen och låt svalna.
Skiva broccoli och blomkål tunt och lägg i isvatten. Häll av vattnet och plocka upp kålen. Blanda tillsammans och med olivolja och salt. Toppa med örter och blommor.