Oxfilé och rödvinssås är en klassisk kombo. I det här receptet har Matilda Ewaldh slängt in örtpanko i mixen, för att tillföra lite krisp och friskhet.
Lär dig att laga oxfilé som proffsen! Här delar Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget med sig av ett lyxigt och lättlagat recept. Använd färdig fond till såsen om du vill spara tid, eller gör din egen från grunden om du vill plocka hem stilpoäng hos middagsgästerna.
SÅ STYCKAR DU OXFILÉ
Har du köpt hem en hel oxfilé och är osäker på hur du ska stycka den? Ta hjälp av Matildas instruktionsvideo! Här visar hon hur du putsar filén ren från hinnor samt vad du ska tänka på när du portionerar upp köttet.
MATILDAS OXFILÉRECEPT
INGREDIENSER
(ca 10 portioner)
Örtpanko
4 dl panko
150 g smör, brynt
1 st citron
50 g timjan
2 st vitlöksklyftor, krossade
1 st lagerblad
Salt & peppar
Oxfilé
1,5 kg oxfilé
1 dl rapsolja
200 g smör, rumstempererat
Salt & peppar
4 st timjankvistar
4 st vitlöksklyftor
Rödvinssås
8 dl oxfond/kalvfond, utspädd
5 st schalottenlökar
2 timjankvistar
3 st lagerblad
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
1 msk svartpepparkorn
1 dl rödvinsvinäger
8 dl rött vin
Rapsolja
Salt
Gör så här
Örtpanko
Sätt ugnen på 160 grader. Rosta panko i en ugnssäker form, ca 10–15 minuter.
Lägg över i en kastrull och tillsätt en liten del brynt smör, lagerblad, timjan, vitlök, salt och peppar. Sätt plattan på medelvärme och rör runt. Tillsätt mer brynt smör och avsluta med citronzest. Ställ åt sidan.
Oxfilé
Hetta upp en stekpanna. Gnid in oxfilén med olja, salt och peppar. Stek sedan oxfilén tills den får en ordentlig stekyta. Lägg ner vitlök, timjan och smör i stekpannan och ös köttet med smöret. Stek till önskad innertemperatur.
Rödvinssås
Fräs lök, lagerblad, peppar, timjan, vitlök och morot i en kastrull. Häll sedan i rödvin och vinäger och låt reducera till hälften. Häll i fonden och reducera lite till. Sila och smaka av med salt och rödvinsvinäger.