Så hur gör du? Det har Marcus Bremdal från Svenska Kocklandslaget koll på. I vår instruktionsvideo lär han dig hantera frukten som ett riktigt proffs – i detta fall mango, ananas och grapefrukt. Självklart kan du, med fördel, också applicera Marcus teknik på andra godsaker från frukthyllan.
Skalkniven är det perfekta verktyget till frukter som kräver precisionsarbete; för små eller mellanstora kärnfrukter med mjukt skal, som exempelvis mango. Även filékniven passar bra för ändamålet, särskilt när det gäller citrusfrukter som ofta både skalas och fileas. Fördelen med en olivslipad kniv är att den har små gropar i knivbladet. Det gör att råvaror som tenderar att fastna på bladet, till exempel ananas, lättare släpper taget när du hackar.
Du kan använda de tre knivarna enskilt, eller som komplement till varandra om frukten/frukterna kräver det. För Marcus läckra recept på gino gäller det sistnämnda.