Imponera i köket med hemgjord sushi! Här hittar du recept på nigiri, sushirullar och perfekt klibbigt ris.
Sushi är en sammansättning av de japanska orden för vinäger (su) och ris (shi). Med andra ord betyder det vinägerris. Egentligen är det ganska logiskt. Det vinägerdoftande riset är grunden i all typ av sushi, oavsett om du använder det till en in- eller utåtvänd makirulle eller lägger en bit färsk lax ovanpå.
Spana in vår sushiskola – och bli expert på både ris och rullar!
SUSHIRIS
Vill du lära dig att laga sushi från grunden? Ja, då ska du börja i rätt ände – nämligen med med riset. Det är också här de flesta sushikockar börjar sin yrkesbana, med att tvätta ris och att smaksätta riset med vinäger. I Japan dröjer ofta det många år innan kockarna är betrodda att börja göra sushibitar.
TILL RECEPTET
NIGIRI
Äkta japansk sushi är ett hantverk – och nigiri är inget undantag. När du gör nigiribitar är det viktigt att riskuddarna får rätt konsistens, så att du varken pressar dem för hårt eller för löst. Toppingen kan du välja efter egen smak. Vi ger dig receptet på klassiska två populära bitar: en med räka och en med färsk lax.
TILL RECEPTET
Uramaki
Uramaki eller Inside-out är ett alternativ till den vanliga makirullen. Det sägs att den skapades av japanska sushikockar i Kalifornien, för att amerikanerna inte gillade att tugga på sjögräset utanpå rullen. Kockarna vände därför på ”steken” – och vips var en ny sushiklassiker född.
TILL RECEPTET
PRYLTIPS!
Du är redo för sushi. Men hur är det egentligen med ditt kök? För att skapa bästa förutsättningarna för att lyckas, se till att kitta upp dig med rätt redskap. Vad passar bättre till en aspirerande sushikock än en sashimikniv och en japansk debakniv? Lägg därtill en kockpincett och en våtslip för att hålla skärpan, sedan är det bara att köra i gång. Lycka till!