Sätt färg och smak på middagen med picklade grönsaker! Här bjuder Ludwig Tjörnemo från Svenska Kocklandslaget på sitt bästa recept.
Picklade grönsaker är ett läckert tillbehör som passar till allt ifrån kött och grillat till fisk och skaldjur beroende på vilka grönsaker du väljer att använda. Varför inte göra som Ludwig Tjörnemo och fånga vårens smaker i burken? Allra godast blir det om du lägger grönsakerna i lag dagen före servering.
SÅ GÖR DU BRUNOISE
Lär dig att hacka grönsaker som proffsen! I videon visar Ludwig hur du gör snygga tärningar till din pickleslag. Tekniken, att skära grönsaker i små tärningar, är vanlig och kallas för brunoise på köksfranska.
LUDWIGS PICKLESRECEPT
INGREDIENSER
(ca 10 portioner)
1 st morot
1 st palsternacka
1 st fänkål
6 blad ramslök
Lag
0,5 dl ättika
1 dl vatten
1 dl socker
10 st svartpepparkorn
2 st stjärnanis
Gör så här
Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Rör tills sockret löst upp sig. Tillsätt peppar och anis och dra av från värmen.
Skär moroten och palsternackan i små tärningar (brunoise). Skiva fänkålen tunt. Lägg grönsakerna i en glasburk och häll i den varma lagen. Toppa med ramslök innan du stänger locket.