Lyxa till middagen med proffskocken Marcus Bremdals recept på ugnsbakad rödspättafilé. Fantastiskt gott!
Hur du sätter en lyxig ton på middagen? Med en läcker fiskrätt signerad Marcus Bremdal från Svenska Kocklandslaget. I det här receptet står ugnsbakad rödspättafilé med örtslungad färskpotatis på menyn. Toppad med champagnesås, räkor och krispiga grönsaker!
Lär dig filéa som ett proffs
Har du aldrig filéat plattfisk tidigare? Fiskarna rensas på ett lite annorlunda sätt jämfört med andra fiskar. Men med rätt teknik och redskap är det inte så svårt. Spana in Marcus enkla knep!
Marcus RECEPTTIPS
INGREDIENSER
(ca 6 portioner)
Ugnsbakad rödspättafilé
900 g rödspättafile
2 dl vitt vin
2 msk smör
Salt
Champagnesås
3 dl vitt vin
4 dl fiskfond
5 dl grädde
3–4 msk smör
1/2 msk champagnevinäger alt vitvinsvinäger
2 st schalottenlök (skalad och nerskuren i bitar)
smör till stekning
2 msk champagne
Salt
Örtslungad färskpotatis
900 g färskpotatis
1 kruka dill
1 kruka gräslök
1 kruka körvel
2 msk smör (skirat)
Grönsaker
12 st grön sparris
100 g spritärtor
150 g fiorina blomkål
Topping
35–40 st räkor (skalade)
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Börja med champagnesåsen.
Champagnesås
Hetta upp en traktörpanna med en klick smör. Sautera löken utan att den tar färg.
Tillsätt vinägern och låt koka in i löken. Addera därefter det vita vinet och låt koka tills ca 1,5 dl av vätskan återstår. Tillsätt fiskfonden och låt koka tills ca 2 dl återstår.
Koka upp grädden i en separat kastrull. Låt koka på medelvärme tills hälften av grädden återstår. Häll ner den reducerade grädden i vin/fond-såsen. Låt koka på medelvärme i någon minut, tills allt kokat ihop.
Använd en stavmixer och mixa ner smöret i såsen. Att vispa går också bra. Smaka av med salt. Koka upp såsen en sista gång och addera en skvätt champagne. Mixa såsen igen.
Örtslungad potatis
Hacka örterna och koka upp potatisen i en kastrull med saltat vatten. Låt koka tills potatisen mjuknat. Häll av vattnet och behåll locket på tills servering.
Grönsaker
Skala sparris och spritärtor (från ärtskidan).
Blanchera sparrisen i saltat vatten, i ungefär 1 minut. Lyft upp och lägg i en skål med isvatten.
Gör samma sak med blomkålen; blanchera i samma vatten i cirka 1 minut och lyft sedan upp och ned i en separat skål med isvatten. Upprepa proceduren med spritärtorna.
Ta upp sparrisen ur isvattnet och sota med en brännare. Har du inte en brännare till godo så går det bra att skippa det steget och servera sparrisen som den är.
Ugnsbakad rödspätta
Skär rödspättafilén i 6 st bitar. Rulla ihop till fina rullar. Placera rullarna i en smörad ugnsform. Häll över det vita vinet och salta fisken.
Täck formen med smörpapper eller aluminumfolie och baka i ca 12 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på mellan 45 – 48 grader.
Servering
Slunga runt potatisen i lite skirat smör. Addera örterna och rör om. Servera på sidan.
Värm på sparris, blomkål och spritärta i en kastrull med lite smör. Lägg upp fisken på tallriken. Fortsätt med grönsakerna, sedan räkorna. Skumma upp såsen och häll över fisken.
Servera och njut!