En klick vitlöksmör på toppen – det förhöjer i stort sett alla råvaror. Ludwig Tjörnemo från Svenska Kocklandslaget delar med sig av ett kryddigt och gott recept.
På klassiskt vis brukar vitlökssmöret toppa det grillade köttet under sommarmånaderna. Men kryddsmör kan användas så mycket mer. Servera det till varma grönsaker, fisk eller varför inte till en skiva nybakt bröd? Prova och se vad du tycker är godast!
Ludwigs RECEPTTIPS
INGREDIENSER
Vitlökssmör
(ca 6 portioner)
1 vitlöksklyfta
300 g rumsvarmt smör
2 msk rostad mandel
3 msk gräslök
30 g lagrad hårdost riven
1 st citron
Gör så här
Rosta mandel i en torr stekpanna och hacka sedan fint. Blanda den finhackade mandeln med det rumsvarma smöret.
Tillsätt fint hackad vitlök, rivet citronskal och fint hackad gräslök. Smaka upp med salt, svartpeppar och ev. lite citronjuice.
Rulla in i plastfolie eller smörpapper till en rulle. Låt stå i kylskåp ca 2 timmar.
Sedan är det bara att skiva upp i lagom stora skivor.
Passar bra till grillad fisk, kött eller sparris!