I videon visar Ludwig Tjörnemo från Svenska Kocklandslaget hur du gör julienne respektive brunoise av rotfrukter – i det här fallet morot och palsternacka. Det går givetvis att använda samma teknik till frukt och grönt i fler storlekar, allt ifrån chilipeppar till äpple och purjolök.
Ludwig använder en olivslipad grönsakshacka när han gör julienne och brunoise. Fördelen med en olivslipad kniv är att den har små gropar i knivbladet. Det gör att råvaror som tenderar att fastna på bladet, till exempel morötter, lättare släpper taget när du hackar. Ludwig börjar med att skära sina rotfrukter i skivor, för att därefter skära dem i stavar och slutligen i tärningar. Snabbt och enkelt!
Så, i vilket sammanhang kan du då ha nytta av dina stavar och tärningar? Juliennegrönsaker är bland annat populära att använda i sallader, bowls och som topping till soppor. Brunoisetärningar passar i sin tur bättre till stuvningar, raguer och olika typer av grytor. Eller varför inte följa Ludwigs exempel och lägga in grönsakerna i ättikslag?