Kantareller och champinjoner – svamp har en självklar plats på höstmenyn. Vi presenterar fem goda matsvampar med tillhörande recept och pryltips.
Höst = svamptider! Äntligen får vi chansen att njuta av alla godsaker som poppat upp i skogen och hos grönsakshandlarna. Svamp är en fantastisk råvara och det bästa är att den platsar i så många olika rätter och sammanhang – allt ifrån smakrika soppor till såser och sidorätter.
Här nedan går vi igenom fem fina sorter att testa i höst.
1. Kantarell
Den gula kantarellen är vår mest omtyckta matsvamp. Svampen växer i stort sett i hela landet och säsongen är lång. Under goda år tittar de första kantarellerna fram i juni och går att plocka fram till sen höst. Trattkantarellen är också populär bland svampplockare, men den brukar vara svårare att få span på med sin bruna hatt. Oavsett sort gör sig kantarellen absolut bäst smörstekt på en toast!
Recept!
TOAST MED KANTARELLER & LÖJROM
2. Champinjon
Champinjonen är ytterligare en svamp som växer fritt i Sverige. Men i skogen är den tyvärr lätt att förväxla med andra, giftiga sorter. Om du känner dig det minsta osäker är det bättre att skörda din svamp i grönsaksdisken, där den finns i mängder. Champinjonen är nämligen Sveriges mest odlade matsvamp. Med sina fina, nötiga toner piffar den upp såväl sallader som soppor.
Recept!
Nudlar med wokade grönsaker & CHAMPINJONER
3. Portabello
Portabellosvampen är i grunden en vit trädgårdschampinjon. När svampen får mogna över tid får den sin karakteristiska färg och form. Jämfört med en vanlig champinjon är portabellon mer smakrik. Den fungerar jättebra som smakförhöjare i exempelvis grytor och gratänger och kan även användas som substitut till kött. Perfekt ha i tacos, burgare eller fylla med färskost och slänga på grillen!
Recept!
VEGETARISKA TACOS MED PORTABELLOSVAMP
4. Ostronskivling
Ostronskivlingen, eller ostronmusslingen är en av världens mest odlade svampar. I Sverige har vi haft kommersiell odling sedan mitten av 80-talet. Det är även möjligt att plocka svampen vilt, framför allt under milda vintrar. Ostronskivlingen är fortfarande något av en doldis i svenska kök, trots att den har mängder av användningsområden. Servera svampen som sällskap till kött, fågel eller fisk – eller låt den vara stjärnan i din pastasås!
Recept!
PASTA MED JORDÄRTSKOCKA & OSTRONSKIVLING
5. SHIITAKE
Shiitakesvampen kommer ursprungligen från Ostasien, där den länge använts inom folkmedicinen. Här i väst har svampen även blivit ett populärt alternativ till kött. Detta eftersom den både har ett högt näringsinnehåll och en köttlik konsistens. Shiitaken är kryddigare än många andra matsvampar och den används flitigt i asiatisk matlagning, exempelvis i nudelrätter och street-food.
Recept!
OKONOMIYAKI MED SHIITAKESVAMP
PRYLTIPS!
Har du kittat upp köket inför svampsäsongen? Det är mycket roligare att laga mat med bra redskap. Om du inte har en rymlig skärbräda hemma, så ska du börja med att skaffa en. Svamp tenderar nämligen att sprida ut sig över arbetsbänken. För att kunna ansa och putsa din svamp ordentligt behöver du ha en kniv som passar för finlir, som en liten skalkniv eller liknande. Ska du även skära, skiva eller hacka? Välj då en grönsakshacka med större blad, för att få bättre kontroll över snitten. Till sist, ha kryddkvarnarna redo vid spisen och ta hjälp av en kockpincett vid tillagning. Vips – så får du perfekt stekt svamp i en handvändning!